Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 30 lipca 2015

Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym

Pomysł na ten torcik powstał gdy ugotowałam za dużo czerwonych buraczków, więc niewiele myśląc wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym maślanym kremem to czysta poezja smaków :)

Ciasto podałam na talerzyku Porcelana Bogucice-GLORIA








Składniki:



na tortownicę o wym 22 cm:
3 jajka
2 czubate ły
żki kakao
10 dag cukru pudru
10 dag m
ąki tortowej

1/2 szklanki oleju roślinnego
3 ugotowane buraki
1 ły
żeczka proszku do pieczenia
1 płaska ły
żeczka przyprawy do piernika

Czekoladowy krem:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
16 g cukru waniliowego
35 dag masła 82 %
15 dag deserowej czekolady
50 ml czystej wódki



Przygotowanie:


CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, wlewamy olej, oraz nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce mąkę

wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka.

KREM: 

Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad parą aż masa będzie biała i lśniąca, odstawić do wystudzenia. 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w kąpieli wodnej. 

Miękkie masło- o temp pokojowej ubić do białości, dodać rozpuszczoną czekoladę wmieszać dokładnie i ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej aż do skończenia- gdy powstanie gładki puszysty czekoladowy krem. zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć połową kremu resztą rozsmarować wierzch ciasta, udekorować dowolnie np:  startą czekoladą lub płatkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.

                                    Smacznego!







5 komentarzy:

  1. Super pomysł. Torcik wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Wanilio, w przepisie na ciekawy torcik z burakami brakuje podstawowych składników, tj mąki , jajek oraz cukru.
    Piękne zdjęcia zachęcają do wykonania tego torciku, więc proszę uzupełnij przepis.
    Pozdrowienia Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi....już poprawiłam, czasem net robi psikusa :(
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. Nie lubię tradycyjnych tortów - taki bym chętnie spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik, jak z cukierni, ale smakowo zapewne lepszy :) Nie ma to jak domowe ciacho :) Te serduszka z czekolady- urzekające :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj