Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 30 lipca 2015

Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym

Pomysł na ten torcik powstał gdy ugotowałam za dużo czerwonych buraczków, więc niewiele myśląc wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym maślanym kremem to czysta poezja smaków :)

Ciasto podałam na talerzyku Porcelana Bogucice-GLORIA








Składniki:



na tortownicę o wym 22 cm:
3 jajka
2 czubate ły
żki kakao
10 dag cukru pudru
10 dag m
ąki tortowej

1/2 szklanki oleju roślinnego
3 ugotowane buraki
1 ły
żeczka proszku do pieczenia
1 płaska ły
żeczka przyprawy do piernika

Czekoladowy krem:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
16 g cukru waniliowego
35 dag masła 82 %
15 dag deserowej czekolady
50 ml czystej wódki



Przygotowanie:


CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, wlewamy olej, oraz nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce mąkę

wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka.

KREM: 

Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad parą aż masa będzie biała i lśniąca, odstawić do wystudzenia. 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w kąpieli wodnej. 

Miękkie masło- o temp pokojowej ubić do białości, dodać rozpuszczoną czekoladę wmieszać dokładnie i ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej aż do skończenia- gdy powstanie gładki puszysty czekoladowy krem. zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć połową kremu resztą rozsmarować wierzch ciasta, udekorować dowolnie np:  startą czekoladą lub płatkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.

                                    Smacznego!







5 komentarzy:

  1. Super pomysł. Torcik wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Wanilio, w przepisie na ciekawy torcik z burakami brakuje podstawowych składników, tj mąki , jajek oraz cukru.
    Piękne zdjęcia zachęcają do wykonania tego torciku, więc proszę uzupełnij przepis.
    Pozdrowienia Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi....już poprawiłam, czasem net robi psikusa :(
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. Nie lubię tradycyjnych tortów - taki bym chętnie spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik, jak z cukierni, ale smakowo zapewne lepszy :) Nie ma to jak domowe ciacho :) Te serduszka z czekolady- urzekające :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj