Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 8 września 2015

Penne z soczewicą, kabanosem i cukinią


Makaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni  jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły. 
Sos Madziarów  idealnie podkreślił smak tego wspaniałego dania-Ci który sosu nie posiadają,  zastąpią go pikantnym ketchupem. Lecz to już nie będzie to samo ;-)








Składniki:

40 dag makaronu penne
30 dag drobnej czerwonej soczewicy
20 dag suszonych kabanosów
1 duża cebula
½ cukinii lub 1 nieduża
1 ząbek czosnku
2 marchewki
3-4 łyżki oliwy
1 litr bulionu rosołowego lub warzywnego
3 łyżki sosu Madziarów
½ szklanki przecieru pomidorowego
sól himalajska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
gałązka świeżego rozmarynu

Wykonanie dania:

W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną w kostkę cebulę ząbek czosnku oraz marchewki, podsmażamy chwilę, wsypujemy soczewicę dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię-(nie obieramy ze skórki), zalewamy rosołem i gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając  od czasu do czasu.














Dodajemy gałązkę rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy suchy makaron, dodajemy przecier i sos Madziarów  i gotujemy jeszcze 15 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody lub rosołu.
Podajemy  gorące danie.


















Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj