Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 12 października 2015

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad.






Składniki:


60 dag karkówki bez kości
70 dag ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem
sól morska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ziemniaków do smaku
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
15 dag sera żółtego
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,


Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną.


Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.


Smacznego życzę !

12 komentarzy:

  1. Ale pyszności! Pięknie wygląda i a pewno pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. czym zastąpić czubrycę czerwoną jeśli jej nie posiadam? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna karkówke zastąpić szynką bo akurat mam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, aczkolwiek karkówka lepiej pasuje :)

      Usuń
  4. Ja robiłam z szynką i również jest smaczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam to wszystko surowe do naczynia wkładać,?a naczynie wysmarować olejem czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie :) surowe, ważne aby ziemniaki były pokrojone na cienkie talarki a mięso nie bardzo grube, wtedy równomiernie się upiecze.Nie ma potrzeby smarowania naczynia bo tak zalewamy śmietanką.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj