Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 12 października 2015

Karkówka pieczona z ziemniakami i pieczarkami

Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad.






Składniki:


60 dag karkówki bez kości
70 dag ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem
sól morska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ziemniaków do smaku
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
15 dag sera żółtego
pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów, lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,


Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish, posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną.


Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1 godziny, w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.


Smacznego życzę !

13 komentarzy:

  1. Ale pyszności! Pięknie wygląda i a pewno pysznie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. czym zastąpić czubrycę czerwoną jeśli jej nie posiadam? :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna karkówke zastąpić szynką bo akurat mam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, aczkolwiek karkówka lepiej pasuje :)

      Usuń
  4. Ja robiłam z szynką i również jest smaczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam to wszystko surowe do naczynia wkładać,?a naczynie wysmarować olejem czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie :) surowe, ważne aby ziemniaki były pokrojone na cienkie talarki a mięso nie bardzo grube, wtedy równomiernie się upiecze.Nie ma potrzeby smarowania naczynia bo tak zalewamy śmietanką.

      Usuń
  6. Ciekawy i prosty zarazem przepis.Będę robić na uroczysty obiad z okazji 18-ki mojej córki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj