Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 5 grudnia 2015

Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami- (Z czekoladą )

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze. 
Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla  niektórych wyda się  prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować.








Składniki:

Ciasto na formę 26 cm
25 dag mąki orkiszowej typ 650
15 dag masła
60 g cukru brązowego trzcinowego
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
330 ml śmietanki 30%
30 dag serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty
 
30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao
1/2 szklanki cukru pudru
4-5 figi
garść ciemnego winogrona
sól hawajska-zielona do posypania

Sposób wykonania:


Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto.


Masa: Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. 
Wylać na kruchy spód,
wyrównać łyżką.

Figi i winogrona umyć pokroić na cząstki, ułożyć na masie. 
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać solą hawajską.
Podawać.

Słodkich wypieków!

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku Moje wypieki-wielki powrót

Moje wypieki. Wielki powrót



3 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj