Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 7 stycznia 2016

Włoski pieróg

Uwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg  to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na towarzyskie spotkania.





Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki pszennej+do podsypania
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
1 jajko
7 g suszonych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
3 łyżki przecieru pomidorowego

Nadzienie;
30 dag pieczarek
10 dag sera grana padano lub cheddar
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka masła
Zioła włoskie do smaku
Sól do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób wykonania:

Ciasto:
Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać , wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto.
Odstawić na jedna godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na trzy części.




Nadzienie:
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, cebulę w kostkę , ser zetrzeć a kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę zeszklić pod przykryciem, dodać resztę składników i poddusić do odparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.




Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło,  posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości, odstawić na 20 minut aby podrosło, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c, podawać gorące danie, można polać ketchupem.







Smacznego!



3 komentarze:

  1. Taki pieróg jest pyszny :-) super sprawdza się na imprezach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam...taki pieróg musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś coś podobnego. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj