Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 8 kwietnia 2016

Cudaczek serowo wisniowy z kremem

Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z  dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową.
Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości.
Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce.





Składniki:

Biszkopt ciemny:
6 jaj
15 dag cukru
12 dag mąki tortowej
3 łyżki kakao
40 g masła

Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa serowa:
80 dag twarogu mielonego
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka
5 jaj
2 łyżki miękkiego masła
20 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Krem budyniowy z likierem:
750ml mleka
2 budynie śmietankowe
32 g cukru z prawdziwa wanilią
4 łyżki cukru
100 ml likieru waniliowego
35 dag masła

Warstwa wiśniowa:
1 słoik wiśni drylowanych z syropu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
1 łyżeczka żelatyny

Poncz:
¾ szklanki wody
¼ szklanki likieru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
Posypka białej czekolady
Słoiczek dżemu wiśniowego

Sposób wykonania:

Biszkopt ciemny:
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto.
Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c.
Po upieczeniu wystudzić.

Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c.
Po upieczeniu wystudzić.

Warstwa serowa:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera zmiksować krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty,  piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.

Krem budyniowy:
Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia.

Warstwa wiśniowa:
Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, można zmiksować blenderem na mus, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Złożenie ciasta:
Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.
Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.

Słodkich wypieków!








7 komentarzy:

  1. no rzeczywiście nacudowałaś smaczne ciasto, cudeńko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie przekładańce. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy twarog zmielony we wiaderku może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, ale dobrej jakości i nie z gumą guar, polecam "mój ulubiony " Piątnicy.

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj