Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 21 sierpnia 2016

Kociołek rozmaitości



Codziennie zadajemy sobie pytanie co podać dziś na obiad ?
Warto raz na jakiś czas postawić na danie jednogarnkowe,  jakim jest kociołek rozmaitości-można dosłownie do takiego kociołka wrzucić wszystko wg swoich upodobań. Jest niedrogi, szybko się go robi, doprawisz go w dowolny sposób tak jak lubisz, ja zrobiłam swoją wersję a Was zachęcam do eksperymentowania.

Wszystkie produkty do potrawy zakupisz w Lidl Polska– u mnie była to paczuszka z tygodnia Iberyjskiego która dotarła do mnie niespodziewanie gdy byłam na wczasach, dzięki temu wykorzystałam ją do tej potrawy.







Składniki:

70 dag fileta z kurczaka
1 łyżka przyprawy gyros
3 łyżki oliwy
2 średnie cebule
2 papryki czerwone
1 papryka biała
35 dag świeżych pieczarek
1 szklanka suchego makaronu muszelki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki
3 łyżki pikantnego ketchupu
20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie
1 litr rosołu lub bulionu
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Sos piri piri lub ostra papryka do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę , oprószyć przyprawą do grosa, wymieszać z oliwą, odstawić na 20 minut do lodówki.

Następnie mięso przesmażyć na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą, przełożyć do garnka i dusić dalej na wolnym ogniu pod przykryciem.


Na tej samej patelni wrzucić pokrojone w plasterki  pieczarki  oraz pokrojone w kostkę papryki przesmażyć chwilę i dodać do mięsa, zalać bulionem, dodać przyprawy: liść laurowy ziele angielskie, osolić lekko do smaku, gotować na małym ogniu około 15 minut, po czym wsypać suchy makaron, dodać koncentrat oraz ketchup, osączoną z zalewy ciecierzycę, doprawić sosem piri piri oraz słodką papryką, pieprzem do smaku, gotować kilka minut. 

Zestawić z ognia. Można podawać od razu, ale smaczny jest też na drugi dzień odgrzewany. 
Jest idealny nie ma potrzeby zagęszczania, makaron dobrze chłonie sos.

Smacznego!


7 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj