Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 10 września 2016

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym




Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa  uczta dla podniebienia. Choć  wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie jadłam.




Składniki:


Ciasto drożdżowo-francuskie:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła 
15 dag zimnego masła

Nadzienie:
17 dag orzechów włoskich
10 dag płynnego miodu prawdziwego
½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo :
1 jajko
Orzechowy krokant

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć  na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.




Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki.  

Nadzienie:
Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę.



Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku, smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!





Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem,  wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali.

Słodkich wypieków! 






5 komentarzy:

  1. Supeer! <3 Zapraszam do siebie.   https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniały mi się moje Rogale Marcińskie.... Jej ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj