Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 8 września 2016

Szarlotka z bezową pianką i malinami




Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale.

Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift Dna to marzenie się spełniło. Jest piękna! A tylko zobaczcie jakie cudeńka tam mają. W każde zamówienie wkładają wiele serca, moja przesyłka była tak szczelnie zapakowana, że zanim się do niej dostałam minęło trochę czasu J
A ciasto na niej smakowało…wyjątkowo.





Składniki:

Blacha 25/30 cm
Ciasto:
1,5 szkalnki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem
2 łyżki wody

Bezowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki oleju

Dodatkowo:
½ litra świeżych malin

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką.
Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą.
Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki.

Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki.


Masa z jabłek:
Obrane jabłka  kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.

Bezowa pianka:
Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.

Złożenie ciasta:





Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.

Słodkich wypieków!

Zapraszam do świata personalizowanych prezentów na każdą okazję i dla każdego.





16 komentarzy:

  1. Szarlotka z malinami musiała smakować bosko!
    A patera przepiękna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności :). Ciasto wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłaś na szarlotkę ;) chyba sobie zaraz cos upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygłąda to Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agata takie pyszności serwujesz, nie ładnie ;) a tak serio, kolejny rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie rozpłyna się te jabłka po upieczniu??

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie pieke :) jabłek mogloby być troche więcej a piany mniej o jedno bialko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. do masy jabłkowej dodajemy kisiel czy budyń śmietankowy

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj