Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 2 października 2016

Placek z malinami i kruszonką


Sprawdzony i niezawodny przepis na ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje.
Jeden przepis a tyle możliwości.

Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi.
Czego chcieć więcej ?







Składniki:

Blacha 25/30 cm
25 dag masła
15 dag cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
32 g cukru z wanilią
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwony barwnik-opcjonalnie
1,5 szklanki świeżych malin

Kruszonka:
12 dag zimnego  masła
10 dag cukru pudru

Jak wykonać ?

Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut.

 Mąkę tortową wymieszać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia. 
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę czerwonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeże suche maliny.

Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach, posypać placek.

Piec około 45 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.

Słodkich wypieków!


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj