Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 2 października 2016

Placek z malinami i kruszonką


Sprawdzony i niezawodny przepis na ucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje.
Jeden przepis a tyle możliwości.

Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi.
Czego chcieć więcej ?







Składniki:

Blacha 25/30 cm
25 dag masła
15 dag cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
32 g cukru z wanilią
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Czerwony barwnik-opcjonalnie
1,5 szklanki świeżych malin

Kruszonka:
12 dag zimnego  masła
10 dag cukru pudru

Jak wykonać ?

Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut.

 Mąkę tortową wymieszać z proszkiem i mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia. 
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę czerwonego barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeże suche maliny.

Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach, posypać placek.

Piec około 45 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.

Słodkich wypieków!


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj