Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 3 października 2016

Francuskie bułeczki z kruszonką




Goście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ?  Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek. 
Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy.



Składniki:

2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag
2 szklanki świeżych malin

Kruszonka:
40 dag mąki tortowej
25 dag masła
32 g cukru z wanilią
20 dag cukru pudru
Jajko
2 łyżki mleka
Cukier puder do oprószenia

Jak wykonać ?

Kruszonka:
Mąkę tortową wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać.



Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu.
Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm.




Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch bułeczek, posypać resztą kruszonki, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15-17 minut-do zrumienienia.

Upieczone studzić na kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!




10 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają ;) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł - kruszonka w środku ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie robiłam,wyglądają pysznie zapraszam również do mnie na ciasteczka z ciasta francuskiego http://domowysmakjedzenia.pl/2015/11/17/ciastka-francuskie-z-jablkami/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo piękne i smakowite bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, ale z gośćmi pod drzwiami to bym jednak najpewniej nie zdążyła 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne. Z ciasta francuskiego można wyczarować pyszności na szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj