Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 30 października 2016

Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą.



Polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Nie ma łatwiejszego wypieku od sernika. Dodajemy do niego zwykły twaróg nie mielony w kostce , białek nie ubijamy, dzięki temu nie napowietrzamy masy i sernik wychodzi równy jak stół, bez pęknięć i wybrzuszeń. Całość miksujemy blenderem- dzięki temu robi się go szybko w mig.  
Smakuje znakomicie, czego chcieć więcej? Polecam!




Składniki:

Blacha:
36/25 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1,20 kg twarogu w kostce półtłustego
5 białek-z ciasta kruchego
5 jajek
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki manny błyskawicznej
¾  szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady


Jak wykonać ? 

Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki.
 Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.

Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Twaróg z kostki umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry,  białka oraz całe jajka, wlewamy mleko, wsypujemy budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek.
Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy, wsypujemy manną i mieszamy do połączenia łyżką.
Wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut, sernik na wierzchu ma pozostać jasny, bez przypieczeń. 

Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Całkiem zimny dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy czekoladowym spaghetti.

Słodkich wypieków.



38 komentarzy:

  1. Piękne ciasto! Bardzo elegancko prezentuje się ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo łatwe i efektowne ciasto ☺ pycha ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. mozna dodac proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ale cacuszko! Ten sernik to istne zaszeleństwo dla zmysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. CZY KTÓRAŚ Z WAS DZIEWCZYNY JUŻ TEN SERNIK ROBIŁA???

    OdpowiedzUsuń
  7. WŁAŚNIE MAM JUTRO PIEC SERNIK A TEN WYGLĄDA WSPANIALE I MAM DYLEMAT TEN CZY ZŁOTĄ ROSĘ TEGO JESZCZE NIE ROBIŁAM I TROCHĘ SIĘ CYKAM ...ALE DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, zjadłabym kawałek takiego serniczka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli nie mamy blendera ser trzeba zemleć? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można czymś zastąpić kaszę manne błyskawiczną? Nie wiem czy tutaj dostanę bo twarogu typowego jak w Polsce nie dostanę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można całkiem pominąć, nic się nie stanie.

      Usuń
  11. Jeśli ser jest juz mielony to mogę użyć zwykłego miksera? Nie mam blendera.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Mam pytanie.Dodana czekolada do masy, może być ciepła, skoro ma być płynna? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być lekko ciepła :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. 3 szklanki maki do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak w przepisie ;-)

      Usuń
    2. Dokładnie tak jak w przepisie ;-)

      Usuń
  14. A te białka z ciasta dodane do masy serowej mają być ubite?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ma potrzeby napowietrzania sernika. Miksujemy wszystko razem.

      Usuń
  15. wygląda świetnie!mam tylko pytanie czy po rozkrojeniu jest bardziej lekki i puszysty czy jednak zbity i treściwy?zastanawiam się też czy polewę można zrobić z czekolady gorzkiej zamiast białej?będę wdzięczna za poradę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest zbity ale jest treściwy,mozna polać gorzką czekoladą jak najbardziej
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. super, dziękuję, piekę na święta:)pozdrawiam i przeglądam inne przepisy z bloga:)

      Usuń
  16. A jaki jest wymiar blaszki? Bo to dość istotne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać dokładnie przepis, wszytko piszę :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Dzień dobry 😀 a budyń z cukrem czy bez...pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez znaczenia..ja daję jaki mam :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  18. Dzień dobry chciałabym spytać czy budyń do ciasta jest na 3/4 l mleka czy na 0.5l .Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 1/2 litra... pozdrawiam serdecznie 😉

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj