Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 2 lutego 2017

Placki makaronowe z wędliną i warzywami



Zimą staram się przemycać do wszystkiego warzywa pod każdą postacią. 

Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać,  wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania.
Do placków można użyć  makaronu  nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne!


Składniki na dwie porcje:


15-20  dag ugotowanego makaronu spaghetti
½ czerwonej papryki
Kawałek cukinii
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2 małe jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz
Olej do smażenia
Szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:


Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. 
Podawać gorące posypane szczypiorem.


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Przepis ląduje w przepuścił, a ja zostaję na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginaly i fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na makaron z poprzedniego dnia; z pewnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj