Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 2 lutego 2017

Placki makaronowe z wędliną i warzywami



Zimą staram się przemycać do wszystkiego warzywa pod każdą postacią. 

Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać,  wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania.
Do placków można użyć  makaronu  nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne!


Składniki na dwie porcje:


15-20  dag ugotowanego makaronu spaghetti
½ czerwonej papryki
Kawałek cukinii
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2 małe jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz
Olej do smażenia
Szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:


Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. 
Podawać gorące posypane szczypiorem.


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Przepis ląduje w przepuścił, a ja zostaję na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginaly i fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na makaron z poprzedniego dnia; z pewnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj