Zimą staram się przemycać do
wszystkiego warzywa pod każdą postacią.
Pomysł na te placki przyszedł gdy
miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać, wystarczy kilka składników
do przygotowania pysznego dania.
Do placków można użyć makaronu nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała
im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne!
Składniki na dwie porcje:
15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
½ czerwonej papryki
Kawałek cukinii
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 18% lub
jogurtu naturalnego
2 małe jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz
Olej do smażenia
Szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron pokroić na
mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem,
paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską pokroić
w kostkę , wszystko razem połączyć ,
wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz
pieprzem , dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką
ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony
na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorem.
Smacznego!
Przepis ląduje w przepuścił, a ja zostaję na dłużej ;)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginaly i fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na makaron z poprzedniego dnia; z pewnością wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis robię często 😊
OdpowiedzUsuń