Mam wrażenie, że ciecierzyca nadal jest niedoceniana, a szkoda bo to cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika.
Do hummusu polecam pieczywo, ta pasta do bardzo szybki i zdrowy pomysł na kolację czy śniadanie. Sama ciecierzyca jest neutralna w smaku wiec polecam podkręcić ją dodatkiem czosnku i soku z cytryny.
Jest pyszna!
Składniki:
¾ szklanki suchej ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
(sezamowej)
½ cytryny
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z orzechów
włoskich lub zwykłej
Szczypta kminu rzymskiego
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę wsypać do rondelka
zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić,
zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować.
Ciecierzycę przełożyć do
malaksera , dodać obrane ząbki czosnku, pastę tahini, wlać oliwę , sok z
cytryny, doprawić do smaku kminem, solą i pieprzem, zmiksować na gładką masę,
gdyby pasta była za gęsta dolać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać.
Pastę przełożyć do miseczki
skropić delikatnie oliwą.
Smacznego!
Agatko zgadzam się z Tobą, że ciecierzyca jest pyszna. Gdy poszłam na wojnę z nadwagą bardzo się z nią zaprzyjaźniłam chociaż humusu jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńJa te ugotowane ziarenka jem gołe też, byle nie dużo :D
UsuńUwielbiam taki hummus.
OdpowiedzUsuńJestem na tak,zdecydowanie! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić - my ostatnio zakupiliśmy filtr do wody redox fitaqua, który daje nam zdrową wodę - wprowadzamy właśnie w naszym jadłospisie zdrowe potrawy oraz właśnie zdrową wodę. Woda z tego filtra odkwasza organizm oraz zapobiega niszczycielskiemu działaniu na organizm warunków zewnętrznych.
OdpowiedzUsuń