Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Frytki z jabłek





Karnawał to nie tylko pączki, faworki i oponki ....
Ja zrobiłam frytki ....ale nie są to zwykłe frytki, tylko z jabłuszka, chrupiące aromatyczne i pachnące szarlotką, o tak! ...moje dziecię ukradło całą miskę i zabrało do pokoju.... a ja tylko zdążyłam spróbować...... takie dobre !
Na słodką przekąskę idealne.



Składniki:

3-4 sztuki twardych jabłek
3 żółtka
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
½ szklanki tortowej mąki
 100 ml mleka
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Cukier puder do posypania
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki, po wydrążeniu kroimy  w słupki jak na frytki, skrapiamy  sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno w naczyniu miksujemy żółtka, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, oraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy tylko do połączenia.
W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na złocisto.
Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową, na talerz wyłożony  ręcznikiem papierowym aby osączyć z tłuszczu, oprószamy pudrem, podajemy jeszcze ciepłe.


Smacznego!







3 komentarze:

  1. Ale fajne pomysły! Frytki jabłkowe super, muszę wypróbować koniecznie, w cale nie takie trudne do zrobienia. Moja rodzina uwielbia takie niespodzianki :) Jaki gatunek najlepiej pasuje do tej przekąski? Pozdrawiam Agnieszko, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata jestem :)
      Myślę że wszystkie twarde i lekko kwaskowe się nadadzą :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj