Karnawał
to nie tylko pączki, faworki i oponki ....
Ja
zrobiłam frytki ....ale nie są to zwykłe frytki, tylko z jabłuszka, chrupiące
aromatyczne i pachnące szarlotką, o tak! ...moje dziecię ukradło całą miskę i
zabrało do pokoju.... a ja tylko zdążyłam spróbować...... takie dobre !
Na
słodką przekąskę idealne.
Składniki:
3-4
sztuki twardych jabłek
3
żółtka
3
białka
1
łyżeczka soku z cytryny
½
szklanki tortowej mąki
100 ml mleka
½
łyżeczki mielonego cynamonu
Cukier
puder do posypania
Olej
do smażenia
Sposób przygotowania:
Jabłka
obieramy ze skórki, po wydrążeniu kroimy w słupki jak na frytki, skrapiamy sokiem z cytryny aby
nie ściemniały.
Białka
ubijamy na sztywną pianę. Osobno w naczyniu miksujemy żółtka, wlewamy mleko,
wsypujemy mąkę, oraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć
konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy
tylko do połączenia.
W
szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na
złocisto.
Usmażone
wyjmujemy łyżką cedzakową, na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym aby osączyć z tłuszczu, oprószamy pudrem, podajemy
jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Łał, pomysłowe :D
OdpowiedzUsuńAle fajne pomysły! Frytki jabłkowe super, muszę wypróbować koniecznie, w cale nie takie trudne do zrobienia. Moja rodzina uwielbia takie niespodzianki :) Jaki gatunek najlepiej pasuje do tej przekąski? Pozdrawiam Agnieszko, super przepis.
OdpowiedzUsuńAgata jestem :)
UsuńMyślę że wszystkie twarde i lekko kwaskowe się nadadzą :)
Pozdrawiam!