Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 26 kwietnia 2017

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką




Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać!


Składniki:


Kruszonka:
4 czubate  łyżki mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto:
6 jaj
¾ szklanki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
20 dag masła
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
25-30 dag malin świeżych lub mrożonych
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:


Ciasto przygotowujemy od kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy, kruszonka ma być sypka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.


Ciasto: 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,  sodą, oraz proszkiem budyniowym.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ucieramy do uzyskania pulchnej masy, cały czas miksując  wbijamy po jednym jajku każde następne gdy masa się połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż ciasto będzie gęste i jednolite.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką, posypujemy malinami oraz grubo kruszonką. 

Pieczemy 45-50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimne przed podaniem posypujemy pudrem.


Słodkich wypieków!

5 komentarzy:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj