Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 29 kwietnia 2017

Ciasto "Bananowa straciatella"



Maj za pasem, a tu ciągle zimno i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla?

Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego.


Wyjątkowe ciasto,   bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam!


Składniki:

Forma 24/24 cm

150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
½ szklanki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany

Sposób przygotowania:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką.


Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Wow! Teraz pogoda na pewno się poprawi jak zobaczy takie cudne ciasto! Trudno będzie mu się oprzeć! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ciacho wspaniale wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda to ciacho :)
    A te winogronka zatopione w zielonej galaretce dodają uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto i pięknie sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze go nie zrobiłam a już podbiło moje podniebienie:) Cudowne zdjęcie:) Zrobię tylko z malinami zamiast winogrona :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj