Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Zupa krewetkowa po polsku



Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . 

Zupę ugotowałam w garnku  Royal  ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu, cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem  rączki w patelniach i uchwyty w garnkach. Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami, podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza.  
Garnki zaopatrzono w funkcjonalne i dekoracyjne szklane pokrywy zwieńczone czerwonym uchwytem .


Przeznaczone są do wszystkim rodzajów kuchenek, również indukcyjnych

Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty, polecam zajrzeć!




 Składniki:


6 ziemniaków
23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych
½ pora
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
50 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
1 liść laurowy
Szczypta oregano do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. 
W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. 
Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka. 

Zupa jest gotowa.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj