Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Zupa krewetkowa po polsku



Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . 

Zupę ugotowałam w garnku  Royal  ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu, cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem  rączki w patelniach i uchwyty w garnkach. Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami, podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza.  
Garnki zaopatrzono w funkcjonalne i dekoracyjne szklane pokrywy zwieńczone czerwonym uchwytem .


Przeznaczone są do wszystkim rodzajów kuchenek, również indukcyjnych

Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty, polecam zajrzeć!




 Składniki:


6 ziemniaków
23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych
½ pora
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
50 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
1 liść laurowy
Szczypta oregano do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. 
W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. 
Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka. 

Zupa jest gotowa.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj