Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 17 września 2014

Jabłkowa rapsodia

  • Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać!

  • Składniki

    100 g podłużnych biszkoptów

    Mus jabłkowy:
    3 jabłka winne
    10 plasterków suszonych jabłek
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka żelatyny
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika

    Masa jogurtowa:
    500 g jogurtu naturalnego gęstego
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżki żelatyny
    4 łyżki wody
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Sposób przygotowania

    Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą.

    Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu.

    Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu biszkopty.

    Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody aby napęczniała.Mleko zagotować wsypać cukier puder dodać żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.

    Jogurt zmiksować z sokiem z cytryny,wlać chłodne mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na biszkopty,ułożyć drugą partię biszkoptów i wylać resztę masy.

    Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser melisą i suszonymi plasterkami jabłek.

4 komentarze:

  1. Jabłka - moje smaki! Tak pysznie wygląda, że aż ślinianki mi się pobudziły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam jest przepyszne i na pewno będzie często na moim stole 😊 Mój mąż uwielbia galaretkę i szarlotkę A to jest po prostu dwa w jednym😍😘

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj