Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 27 września 2014

Kurczak po włosku

  • Choć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny!
  • Polecam na niedzielny obiad.

  • Składniki

    1,7 kg kurczaka
    2 małe cebule
    3 ząbki czosnku
    kilka gałązek świeżego majeranku
    2 łyżki ziół dalmatyńskich
    sól morska do smaku
    płatki chili jalapeno
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sposób przygotowania

    1.
    Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku.
    2.
    Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie
    3.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj