Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 29 września 2014

Alpejka malinowa

  • Mocno czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone malinową konfiturą,z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:)  
  • Gdy zrobimy  to ciasto w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik.

  • Składniki

    Blaszka 24/28 cm
    Ciasto:
    200 g margaryny lub masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao
    16 g cukru waniliowego

    Krem malinowy:
    500 g śmietany kremówki 30- 36%
    1 śmietan fiks
    2 łyżki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki świeżych malin

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    1 łyżka cukru pudru trzcinowego
    2 łyżki soku z limonki
    1 łyżka rumu lub innego alkoholu

    Dodatkowo:
    3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej
    1 galaretka malinowa
    1 1/2 szklanki świeżych malin  
    • Sposób przygotowania

      1.
      Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę.
      2.
      Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą,wymieszać.
      3.
      Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia
      4.
      Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny zalać tężejącą galaretką tak aby połowa owoców wystawała ponad galaretkę.Zostawić do całkowitego stężenia. 

5 komentarzy:

  1. No i znowu język mi do ... do ziemi ucieka :D ehh... szkoda, że już nie mam malin i nie miałam co zamrozić..

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko, nie wiedziałam że założyłaś bloga:) Będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu wreszcie przyszła i na mnie pora...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest rewelacją! Znikało w mgnieniu oka, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie wyglada

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj