Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 30 września 2014

Pilaw z grzybami

  • Pilaw z grzybami to danie pachnące jesienią, łatwe w przygotowaniu, można powiedzieć jednogarnkowe, pomidory sprawiają że danie nie jest mdłe, przed zapieczeniem,  można posypać startym serem żółtym,rewelacyjnie smakuje na gorąco:)

Składniki



1/2 kg grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone
200 g ryżu amerykańskiego
2 duże marchewki
2 duże pomidory


1 mała cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól,pieprz czarny do smaku
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Dekoracja:
natka pietruszki 

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą.

Pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni, odparować na kuchence, mieszając od czasu do czasu, dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości.

Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty.

Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać.


Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw, wygładzić łyżką, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut, aby danie nabrało aromatu.  

Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące.

 Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj