Składniki
1/2 kg grzybów leśnych-rydze,koźlarze czerwone
200 g ryżu amerykańskiego
2 duże marchewki
2 duże pomidory
1 mała cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
sól,pieprz czarny do smaku
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Dekoracja:
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą.
Pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni, odparować na kuchence, mieszając od czasu do czasu, dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości.
Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty, dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty.
Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw, wygładzić łyżką, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut, aby danie nabrało aromatu.
Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !