Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 30 września 2014

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

  • Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU, które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad! 


Składniki

26 sztuk conchiglioni
1 duży por
1/2 cukinii
1 czerwona papryka
3 łyżki oliwy
1/2 kg łopatki wieprzowej
200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
80 g żółtego sera-goudy

Przyprawy:
pieprz syczuański
pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku

Sos Beszamelowy:
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka 3,2
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku

Sposób przygotowania


Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.

Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.   W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, 
po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,
po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.

Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić przyprawami mięso do smaku,posolić.

Wymieszać, zestawić z ognia.


Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.


Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.


Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.   

Podawać gorące.


Przyprawy firmy Skworcu.com.pl są bardzo aromatyczne,produkty były odpowiednio zabezpieczone w transporcie tak aby nie przeszły sobą.Duży plus za przezroczyste woreczki,dzięki czemu wyraźnie widać strukturę.
Polecam bardzo gorąco!
http://www.skworcu.com.pl/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj