- Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad.
- Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna!
- Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia.
-
Składniki
45 dag pora
1 litr rosołu
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
100 g serka śmietankowego topionego
100 ml śmietany kremówki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Grzanka chlebowa:
kilka kromek (małych )chleba
masło
3 ząbki czosnkuSposób przygotowania
- Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji.
- Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką.
- Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować!
- Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco.
- Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńja mogę jeść kremy na okrągło, bez wyjątku!
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny i zapraszam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Bardzo mi miło na pewno zajrzę...:)
Usuń