Składniki
Na formę do tarty o śr, 28 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
15 dag masła
szczypta soli
Nadzienie:
15 dag sera cheddar
125 g serka kremowego u mnie Apetina -India
5 średnich cebul
1/2 zielonej papryki
kawałek pora
15 dag boczku łuskanego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 18%
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku cienkiego
8 pomidorków cherry
sól do smaku
przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
pieprz czarny do smaku
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
15 dag masła
szczypta soli
Nadzienie:
15 dag sera cheddar
125 g serka kremowego u mnie Apetina -India
5 średnich cebul
1/2 zielonej papryki
kawałek pora
15 dag boczku łuskanego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 18%
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku cienkiego
8 pomidorków cherry
sól do smaku
przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki.
NADZIENIE: Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem.
Boczek pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na suchą patelnię i smażyć do lekkiego zrumienienia,podlać 2 łyżkami oliwy wrzucić cebulę i por smażyć aż całość się ładnie zeszkli.Posolić do smaku.Zestawić z ognia.
Kremowy serek Apetina-India wymieszać ze śmietaną,musztardą jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz startym cheddarem, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do masy,doprawić do smaku przyprawą z pomidorami czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem,wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko.
Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową,
posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry.
Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą.
Ps. Danie to przygotowałam specjalnie na konkurs na Durszlaku-Dania z kremowymi serkami Apetina
Mam nadzieję że Wam się spodoba, trzymajcie kciuki!
Pomysłowo i smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCieszę się że się pomysł podoba..;)
UsuńMocno trzymam kciuki za Twoją wygraną!
OdpowiedzUsuńWygląda, bardzo smakowicie i prezentuje się cudnie ,bardzo efektowne Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India
OdpowiedzUsuńi bez wątpienia pyszne ....
Pozdrawiam )
mmm wygląda bardzo apetycznie ;) pychotka
OdpowiedzUsuń