- Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad.
- Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem.
-
Składniki
500 g fileta z morszczuka
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Ciasto:
10 dag mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki jasnego piwa
1 jajko
1 łyżka ziaren sezamu
olej do smażeniaSposób przygotowania
- Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym do smaku,zostawić na 10 minut w lodówce
- Ciasto: Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować.
- Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście.
- Kłaść na rozgrzany olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !