Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 9 października 2014

Morszczuk w cieście piwnym

  • Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad.
  • Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem.



  • Składniki

    500 g fileta z morszczuka
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    Ciasto:
    10 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki jasnego piwa
    1 jajko
    1 łyżka ziaren sezamu
    olej do smażenia
  • Sposób przygotowania

  • Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym do smaku,zostawić na 10 minut w lodówce
  • Ciasto: Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować.
  • Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście.
  • Kłaść na rozgrzany olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj