Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 9 października 2014

Udka pieczone z serem i salami

  • Patent na tak nadziane mięsko powstał gdy znudziły się nam zwyczajne udka z kurczaka,te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.Polecam na aromatyczny dobry obiad!







  • Składniki

    6 udek z kurczaka
    15 dag salami
    10 dag twardego sera żółtego
    przyprawa gruboziarnista do mięsa
    zioła włoskie z młynka do smaku
    2 liście laurowe
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • Sposób przygotowania

  • Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem.

  • Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa


  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca" Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj