Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 12 listopada 2014

Chleb pachnący Toskanią

  • Łatwo go zrobić a jeszcze łatwiej polubić…Na jednej kromce na pewno nie poprzestaniecie. Pomidory nadają mu wspaniałego aromatu a oliwki i pieprz zaostrzają jego smak, prażona cebulka dopełnia reszty. Jest idealny!







Składniki

½ kg mąki pszennej typ 650

5 dag drożdży

1 szklanka ciepłej wody

½ szklanki ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

10 sztuk zielonych oliwek z pastą paprykową

40 g suszonych pomidorów solonych

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka przyprawy: pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim SKWORCU

½ łyżeczki utartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego SKWORCU

szczypta suszonego rozmarynu

1 łyżka prażonej cebulki SKWORCU


Sposób przygotowania:



Przygotowujemy zaczyn do chleba: W miseczce kruszymy drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru zalewamy ciepłym mlekiem-nie gorącym! 

Posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy aż drożdże zaczną „pracować” Mąkę przesiewamy do dużej michy mieszamy z solą oraz pozostałymi przyprawami dodajemy przekrojone na połówki oliwki zielone, osączone wcześniej z zalewy oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty pieprz syczuański, wlewamy zaczyn oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ręką ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykrywamy ściereczką bawełnianą odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Potem ponownie zagniatamy przekładamy do formy kamionkowej o wym 30/12 cm wysmarowanej tłuszczem i zostawiamy na kilkanaście minut aż wyrośnie. 

              Wierzch smarujemy białkiem posypujemy prażoną cebulką i wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 30 minut. Gdyby cebulka zaczęła bardzo się złocić przykryć wierzch chleba folią aluminiową




Przepis powstał dzięki pysznym przyprawom firmy SKWORCU  które miałam przyjemność testowania.

Są świetne aromatyczne i nie drogie! 
Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu internetowego



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj