Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 1 listopada 2014

Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie


  • Serniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość.
  • Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne.









Składniki

Blaszka 24/28 cm

Ciasto śliwkowe:
30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji
10 dag masła
100 g brązowego cukru pudru
15 dag mąki tortowej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
6 jaj
3/4 szklanki cukru
aromat cytrynowy lub śmietankowy
1 budyń śmietankowy
50 g masła
150 ml mleka 3,2%
2 łyżki śmietany 18%

Dekoracja:
polewa czekoladowa
śliwki w czekoladzie


  • Sposób przygotowania

CIASTO ŚLIWKOWE: Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia.

Gdy masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie.


  • MASA SEROWA: Twaróg zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę.

  • Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie.
  • Życzę smacznego :-)

Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl


6 komentarzy:

  1. coraz bliżej święta... aż zapachniało ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  2. pomimo że wielką fanką serników nie jestem (chociaż od niedawna zaczęłam częściej po nie sięgać) to na ten sernik z przyjemnością bym się skusiła. Pozdrawiam z Kuchni Marlenity:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mogłaby Pani podać przepis na polewę, jaką pani używała?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj