Składniki
Blaszka 24/28 cm
Ciasto śliwkowe:
30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji
10 dag masła
100 g brązowego cukru pudru
15 dag mąki tortowej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
6 jaj
3/4 szklanki cukru
aromat cytrynowy lub śmietankowy
1 budyń śmietankowy
50 g masła
150 ml mleka 3,2%
2 łyżki śmietany 18%
Dekoracja:
polewa czekoladowa
śliwki w czekoladzie
Ciasto śliwkowe:
30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji
10 dag masła
100 g brązowego cukru pudru
15 dag mąki tortowej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg mielonego półtłustego twarogu
6 jaj
3/4 szklanki cukru
aromat cytrynowy lub śmietankowy
1 budyń śmietankowy
50 g masła
150 ml mleka 3,2%
2 łyżki śmietany 18%
Dekoracja:
polewa czekoladowa
śliwki w czekoladzie
CIASTO ŚLIWKOWE: Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia.
Gdy masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie.
Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl
coraz bliżej święta... aż zapachniało ciastem!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję...:)
UsuńZapachniało mi świętami :)
OdpowiedzUsuńoj taaak...;)
OdpowiedzUsuńpomimo że wielką fanką serników nie jestem (chociaż od niedawna zaczęłam częściej po nie sięgać) to na ten sernik z przyjemnością bym się skusiła. Pozdrawiam z Kuchni Marlenity:)
OdpowiedzUsuńczy mogłaby Pani podać przepis na polewę, jaką pani używała?
OdpowiedzUsuń