Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 31 października 2014

Carbonara z penne

  • Dziś w poście wspaniała włoska potrwa na obiad szybko smacznie i sycąco.....
  • Dla tych którzy lubią makarony a przygotowanie nie zabiera dużo czasu.

Składniki

* 50 g wędzonego boczku
* 200 ml śmietany 18%
* 2 żółtka
* 1/2 sztuki cebuli
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
* szczypta soli do smaku
* 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
* 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
* 1 łyżka masła
* 300 g makaronu penne


Sposób przygotowania

Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.

Przełożyć do rondelka. 

Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .

Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! 
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

 Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.

                                                               Życzę smacznego -:)




    zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Bardzo proste i smaczne!-polecam- jadłam już i mi smakowało -niestety rodzina nie specjalnie ..ale zrobiłam kiedyś zamianę i zamiast śmietany własny przecier i było ok. tylko to już zupełnie co innego wyszło ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj