Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 29 listopada 2014

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym

  • Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie!
Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są,  warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu.
Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-)






Składniki

35 dag świeżego suma-filet
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
kawałek pora
sok z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
oliwa

Sos porowy:
1/2 pora
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku


Sposób przygotowania

Ryba:
Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.

Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.

Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c.

Przygotowujemy sos:: Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu. 

Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.

Podajemy

                                                                      Życzę smacznego i miłej zabawy andrzejkowej...:)

4 komentarze:

  1. z chęcią bym spróbowała tak pysznie podanej rybki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam bardzo podobnie robioną rybkę -por z rybą uważam za świetne połączenie-,ten przepis ma bulion a gdzie go dodajesz ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci taka rybka, cudnie wyglada

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj