Składniki
250 g mieszanki suszu owocowego PIĄTNICA
200 g suszonych śliwek
garść suszonych jabłek
1 laska cynamonu
5 goździków
szczypta kwasku cytrynowego
3 łyżki cukru trzcinowego PIĄTNICA
1 łyżka miodu prawdziwego
plaster świeżej pomarańczy
200 g suszonych śliwek
garść suszonych jabłek
1 laska cynamonu
5 goździków
szczypta kwasku cytrynowego
3 łyżki cukru trzcinowego PIĄTNICA
1 łyżka miodu prawdziwego
plaster świeżej pomarańczy
Sposób przygotowania
Mieszankę suszu i resztę pozostałych składników łącznie z pomarańczą, zalewamy zimną wodą u mnie około 2 litry
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut w między czasie dokładając goździki i laskę cynamonu, pod koniec gotowania dosładzamy cukrem i miodem oraz doprawiamy szczyptą kwasku cytrynowego dla wzbogacenia smaku.
Rozlewamy do dzbanka podajemy ciepły.
Życzę smacznego!
Obowiązkowo na Wigilii, pyszny kompocik
OdpowiedzUsuń