Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 31 stycznia 2015

Pączki z wisienką

  • Pyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione.
  • Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Ol'Vita, powiem szczerze pierwszy raz miałam do czynienia z taką mąką, bałam jej się użyć jako samodzielny produkt,  dlatego na początek wylądowała właśnie w pączkach jako dodatek do zwykłej mąki, dzięki temu miałam okazję poznać jej smak i konsystencję. 
  • Mimo że nie było jej wiele w tym wypieku pączki miały łagodny kokosowy smak i zapach. Następnym razem wykorzystam ją do kokosowych zdrowych ciasteczek.
  • Polecam gorąco ten bezglutenowy produkt!




Składniki

1/2 kg pszennej mąki typ 550
2 czubate łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 ml mleka
1 łyżka masła
3 żółtka
50 ml wódki
4 dag drożdży świeżych
sól-szczypta
słoiczek zielonych wiśni z ogonkiem
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.


Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe. 

Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem.



Ps. Jeśli macie ochotę zapoznać się z szerokim asortymentem tego sklepu,  szczególnie osoby zdrowo odżywiające się zachęcam do odwiedzenia strony internetowej Ol'Vita KLIK  znajdziecie tam dużo wspaniałych produktów.
                                  
 

Życzę smacznego  ;-)



10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis jestem ciekawa jak smakuje z dodatkiem tej maki kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne super pomysł na włożenie całej wisienki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne pączusie, rewelacyjnie wyglądają z tą wisienką :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są poprostu niepowtarzalne - mega fajny pomysł !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. urzekły mnie te ogonki -dodatek mąki kokosowej świetny pomysł myśle że np naleśniki byłyby pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny pomysl na paczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj