Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 31 stycznia 2015

Pączki z wisienką

  • Pyszne, puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione.
  • Pierwszy raz użyłam do nich mąki kokosowej którą otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Ol'Vita, powiem szczerze pierwszy raz miałam do czynienia z taką mąką, bałam jej się użyć jako samodzielny produkt,  dlatego na początek wylądowała właśnie w pączkach jako dodatek do zwykłej mąki, dzięki temu miałam okazję poznać jej smak i konsystencję. 
  • Mimo że nie było jej wiele w tym wypieku pączki miały łagodny kokosowy smak i zapach. Następnym razem wykorzystam ją do kokosowych zdrowych ciasteczek.
  • Polecam gorąco ten bezglutenowy produkt!




Składniki

1/2 kg pszennej mąki typ 550
2 czubate łyżki mąki kokosowej Ol'Vita
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 ml mleka
1 łyżka masła
3 żółtka
50 ml wódki
4 dag drożdży świeżych
sól-szczypta
słoiczek zielonych wiśni z ogonkiem
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.


Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe. 

Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem.



Ps. Jeśli macie ochotę zapoznać się z szerokim asortymentem tego sklepu,  szczególnie osoby zdrowo odżywiające się zachęcam do odwiedzenia strony internetowej Ol'Vita KLIK  znajdziecie tam dużo wspaniałych produktów.
                                  
 

Życzę smacznego  ;-)



10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis jestem ciekawa jak smakuje z dodatkiem tej maki kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne super pomysł na włożenie całej wisienki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetne pączusie, rewelacyjnie wyglądają z tą wisienką :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są poprostu niepowtarzalne - mega fajny pomysł !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. urzekły mnie te ogonki -dodatek mąki kokosowej świetny pomysł myśle że np naleśniki byłyby pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalny pomysl na paczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj