Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 lutego 2015

Tort straciatella z wiśniami

  • Tort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości.
  • Tak naprawdę to rzadko piekę torty, niestety nie posiadam zdolności do ich dekorowania, może zdjęcia nie oddają tego jak smakuje..a smakuje bardzo dobrze..





Składniki:

Na tortownicę o wym 24 cm

Biszkopt
5 dużych jaj
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast

Masa:
1/2 litra śmietany kremówki
2 śmietan fiksy
3 łyżki cukru pudru
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml

Galaretka wiśniowa
syrop z wiśni
1 żelfiks 2:1
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka rumu

Dekoracja:
polewa czekoladowa
wisienki kandyzowane
bita śmietana
czekoladowe serduszka

Sposób przygotowania:


BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.
Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.
Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.

Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. 
Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.


















GALARETKA:
Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

MASA: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać































PONCZ:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą

PRZEŁOŻENIE: Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane i serduszka z gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc
                                             
                                                                      
                                                                           Życzę smacznego ;-)

19 komentarzy:

  1. ale ładny i pewnie równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten torcik. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie pysznie, a nie długo muszę synkowi upiec tort i szukam właśnie inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  4. na sam widok zaśliniłam klawiaturę :):) pycha :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ładnie-a smakuje zapewne też znakomicie...myślę że nie potrzeba jeśli uzyję 36%śmietanki żelfiksu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli użyjesz zelfiksu to żelatyny już nie....

      Usuń
  6. Wybieram ciasto z rabarbarem i dzisiaj spróbuję go upiec. Czy to Ty lubisz skrzypiace podłogi? Nie polecam, własnie w ubiegłym roku po 16 latach marzeń o pozbyciu się starej skrzypiacej podłogi na legarach w domu po "dziadkach"zrobiliśmy remont i udało się. Jestem chora jak w domu coś skrzypi :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj