Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 14 lutego 2015

Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

  • Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę.



Składniki

1 galaretka cytrynowa
400 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
150 ml likieru jajecznego
250 g sera mascarpone
2 andruty
świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji
złoty krokant do dekoracji

  • Sposób przygotowania


    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. 
    Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia
    Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder, na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. 
    Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.
    Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem.

                                                                             Smacznego!


    Walentynkowe menu
    Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

5 komentarzy:

  1. To ja też jestem chętna, super deserek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo...
    Uwielbiam takie desery!
    Poprosze!
    :)

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj