Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 11 lutego 2015

Wołowina ala Mexikana

  • Danie błyskawiczne,pikantne! pełne smaku i różnorodnych witamin z wołowiną, poprawi nasz metabolizm i potrafi zachować dobre samopoczucie, szukając pomysłu padło na Meksyk, bo właśnie tam powstają smaki które rozgrzewają krew.



Składniki

1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej
1/2 kg wołowiny na gulasz
4 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 puszka fasoli w zalewie
1 cebula dymka-nać

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do fajity
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta suszonej kolendry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili jalapeno
szczypta pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku

Dodatkowo:
placki tortilii-niekoniecznie!

  • Sposób przygotowania


    Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. 
    W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.
    Wyjmujemy z woka na talerz. 
    Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia.

    Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty.
     Odstawiamy.
    Posypujemy szczypiorem z dymki.
     Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni zawijamy w rulon. Podajemy z mieszanką z patelni.Jest to tylko dodatek który podkreśli smak. 
    Nam smakowało prosto z patelni.
                                                                        SMACZNEGO!

    Meksyk od kuchniZimowy Obiad


6 komentarzy:

  1. Wpraszam się, posmakowała mi kuchnia meksykańska ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie i kolorowo,pycha. Je się oczami

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie leży u mnie kawał wołowiny dla mojego mężczyzny a tu jest świetny sposób jak ją wykorzystać :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przewspaniałe i mega apetyczne danie, komplementy!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj