Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 1 marca 2015

Sernik miętowy na zimno z granatem

Miętowy sernik z granatem....  nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku,  podany z owocowym sosem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.Choć nie jestem do końca z niego zadowolona,  bo dałam za mało żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie!



Składniki:

Spód:
20 dag herbatników kakaowych
3 łyżki musli
10 dag masła

Masa serowa:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
15 dag cukru pudru
150 ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki żelatyny spożywczej
15 ml likieru miętowego
2 limonki
odrobina zielonego barwnika w żelu


Dodatkowo:
1 granat

Sos owocowy:
15 dag malin
10 dag jagód lub jeżyn
1 łyżka cukru
100 ml wody


Sposób przygotowania:

Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce.





Masa: Ser miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką. Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy na ciasteczkowy spód.

Resztą owocu posypujemy wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Sos: Jeżyny lub jagody i maliny podlewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, po tym czasie sos przecieramy przez sito. Przed podaniem polewamy sosem stężony sernik. 

                                                                Życzę smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. cudowny sernik, prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sernik! Ja nie lubię takich tępych od nadmiaru żelatyny serników. Dla mnie Twój sernik ma konsystencję w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki kolor, a jak musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny serniczek :-) oj zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, ma ładny kolor , napewno smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj