- I pomyśleć że kiedyś nie znosiłam rabarbaru, kojarzył mi się z chwastem bez smaku, przekonałam się do niego w tym roku wstyd przyznać :)
- Ten lekki orzeźwiający deserek z kwaskową galaretką z rabarbaru i słodkiej warstwy ze śmietanki i serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.Jest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci.
-
Składniki:
5 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
1 galaretka jagodowa
1 galaretka pomarańczowa
250 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy
15 dag serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
bita śmietana
płatki czekolady
rabarbar karmelizowany w cukrzeSposób przygotowania:
- Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia.
- Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem i pastą waniliową, dodajemy serek homogenizowany,płynną żelatynę, mieszamy.
- Oczyszczony umyty rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową.
- Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem.
- Miłego weekendu kochani!
Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuńKochana a co z tą żelatyną, domyślam się, że mieszamy ją ze śmietaną. Deserek cudny :-)
OdpowiedzUsuńA widzisz, moje roztargnienie:) już poprawiłam :) Dziękuję!
UsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńJeśli smakuje jak wygląda.. to chce to! :D
OdpowiedzUsuń