Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 23 maja 2015

Biały puszek

  • Kokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach!
  • W sam raz na weekend do kawy.




  • Składniki:

    Ciasto kokosowe:
    6 jaj
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
    2 łyżki wiórek kokosowych białych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:
    1 puszka mleka kokosowego
    200 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    20 dag masła

    Pianka z białej czekolady:
    300 ml śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    15 dag białej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania
  • Sposób przygotowania:


Ciasto: 
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum wsypywać stopniowo mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. 
Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.



 Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną,   wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Odstawiamy do wystudzenia. 

Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta.






Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce.





















 
                                                                Życzę smacznego ;-)

11 komentarzy:

  1. Pięknie to wygląda z tym białym bzem :) Ciasto cudowne! Moje smaki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda, musi byc p[yszne

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak logo się pięknie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja,prosze opublikowac na facebooku:))

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile piecze się biszkopt i jaka temperatura? Tak jak klasyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt pieczemy 30 minut w temp 160*c więc tak jak klasyczny biszkopt, wszystkie biszkopty piekę tak samo.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj