Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 4 czerwca 2015

Herbaciany sernik na zimno

  • Kiedy otrzymałam herbaty z Basilur zapiałam z zachwytu-dosłownie! Nigdy nie piłam tak aromatycznych herbat, urzekły mnie smakiem i bogatym  aromatem, mają piękne metalowe puszki dzięki temu są oryginalne i nadają się na prezent, każda ma wspaniale dobrany bukiet smaku, wręcz stworzona dla prawdziwych miłośników  dobrej herbaty, polecam!
  • Sernik.....
  • Idealny na ciepłe dni , galaretka z cytrynowej herbaty Basilur, delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba!





  • Składniki:

    Spód:
    100 g okrągłych biszkoptów

    Masa serowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    1/2 cytryny
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Galaretka herbaciana:
    2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur
    2-3 łyżeczki żelatyny
    1/2 litra gorącej wody
    3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego
    1 łyżeczka soku z cytryny


  • Sposób przygotowania:

  • Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.


  •  Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia.




  • Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką.


  • Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy folię, kroimy i podajemy.


  • Po aromatyczne herbaty zapraszam do internetowego sklepu Klik  znajdziecie tu duży wybór dla siebie.
                                                                             Smacznego!






  • Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto :-) lubię takie deserki na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho na zimno. Gratuluję wspaniałych produktów do testowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam ale wyglada pysznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj