Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 30 sierpnia 2015

Torcik z jeżynami i borówką

  • Dziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego korzystając z uroków lata zrobiłam prosty i delikatny torcik na biszkoptach  z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha!
  • Deser podałam na Porcelanie Rajski Ogród BOGUCICE




  • Składniki:

  • Tortownica śr 24 cm

    100 g okrągłych biszkoptów
    400 ml śmietanki 30%
    1 łyżka soku z cytryny
    3 czubate łyżki cukru pudru
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
    20 dag jeżyn
    15 dag borówki
    winogrona zielone


Sposób przygotowania:

Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona.

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie na opakowaniu.Zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na puszysto z sokiem cytrynowym oraz cukrem pudrem, do masy wlewamy tężejącą galaretkę agrestową.

Gotową masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy łyżką .Następnie posypujemy suchymi owocami, zalewamy całość tężejącą truskawkową galaretką. Wstawiamy na 4 godziny do lodówki.
Podajemy.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pyszne sernik na pewno :) Porcelana jest piękna.

    OdpowiedzUsuń
  2. lekkie słodkości na niedzielę :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser na taki ciepły dzień jak dziś :) Tort prezentuje się apetycznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały :-) uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda torcik, a galaretka z owocami również jest świetna ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj