Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 27 sierpnia 2015

Drożdżowy pieróg z kurkami, cukinią i mięsem mielonym

  •  Nie byłabym sobą gdybym nie nakombinowała....
  • Drożdżowy pieróg nadziany farszem z mięsa mielonego, kurek, cukinii, doprawiony szczyptą pikantnego chilli posypany startym serem to doskonały pomysł na obiad, ciasto drożdżowe dzięki dodatkowi majonezu jest wspaniale puszyste, rozeszły się w mig więc smakowało, polecam!
  • Danie prezentuje się na talerzu Jesień-Autumn Porcelana Bogucice





  • Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    25 dag mąki pszennej
    25 dag mąki krupczatki
    3 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 czubate łyżki majonezu

  • Farsz:
    40 dag mięsa mielonego
    1/2 cukinii
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    20 dag świeżych kurek
    15 dag sera żółtego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa do mięsa mielonego do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.

Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.



Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.

Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach, 



 układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.



Smacznego !

Pora na kurki 2015

7 komentarzy:

  1. Mmm, świetny miałaś pomysł, wygląda fantastycznie, takim jednym bym się a pewno najadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :-) jadłam kiedyś podobne w restauracji i były smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie. :)
    Dziękuję za kolejny wpis w akcji "Pora na kurki 2015:
    Pozdrawiam
    Iwona

    www.smakowitejadlo.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj