Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 21 października 2015

Grzanki z rydzami i serem camembert

Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha!






Składniki:

1 bagietka pszenna
20 dag świeżych rydzy
2 łyżki masła
1 krążek sera camembert
olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
gałązki rozmarynu lub tymianku

Sposób wykonania:

Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki. 
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki. 

Papryczkę chili, kroimy na paseczki.
Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół. 

Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące.

Bon Appetit!

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku:
Kulinarne wyprawy z Olejami Świata



5 komentarzy:

  1. Może głupio się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłem rydza. Myślę, że te grzanki to dobra propozycja na pierwszą kuchenną przygodę z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania, w tej wersji są przepyszne ;)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj