Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 19 października 2015

Piankowy sernik z dynią

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty.
Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice

Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker






Składniki:

Ciasto kruche
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
4 białka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy

Pianka ze śmietanki:
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa
Prymulki Dr.Oetker
Cytrynowa beza Dr.Oetker
Blask pereł Dr.Oetker

Sposób wykonania:

Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.

Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. 
Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania. 
Schładzamy w lodówce.
Bon Appetit!




Sposób na dynię 2015

Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

  1. wczoraj obiecałam sobie, że w tym tygodniu nie zjem ani gramu słodyczy...a teraz siedzę i ślinię się :D oj, kochana, nie masz litości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem jak to jest :) sama jem ociupinkę, resztę rodzinka;)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie! :) Chętnie bym się skusiła z herbatką .... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. za sernikami nie przepadam, ale ten wygląda obłędnie i pewnie bym się skusiła gdyby przede mną stał :) Ale Ty masz talent!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, jesteś prawdziwą mistrzynią słodkich wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj