Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 30 listopada 2015

Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą

Karpatka nie musi być nudna, zawsze z budyniowym kremem, moja propozycja to czekoladowe ciasto, puszysty krem na bazie mascarpone z truskawkowym twistem, nawet zimą możemy poczuć pełnię lata i wykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste…






Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników.

Składniki:

Ciasto parzone czekoladowe:
Blaszka:
25/30 cm
½ kostki masła
1 szklanka wody
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ciemnego kakao
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek

Krem truskawkowy z mascarpone:
400 ml kremówki
25 dag sera mascarpone
1 szklanka mrożonych truskawek
60 ml likieru truskawkowego
3 łyżeczki żelatyny
3 czubate łyżki cukru pudru
Dekoracja:
Biała polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Ciasto:
Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia.
Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać drzwiczek, bo ciasto nam opadnie.
Po upieczeniu studzimy.

Krem:
Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blend rem na mus,
żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto, dekorujemy białą polewą czekoladową.
Chłodzimy w lodówce.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Cudowna karpatka:)Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę duży kawałek :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie. Tradycja w nowej odsłonie, super

    OdpowiedzUsuń
  4. powinnam w ogóle tu do Ciebie nie zaglądac, bo ... się odchudzam :D Ale to silniejsze ode mnie i przechodzę katorgi ;) Ale taka karpatka to chyba będzie pierwsza rzecz jaką skosztuję po diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym zastąpić likier ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, wygląda przepysznie skorzystam z przepisu na te święta, niestety posiadam tylko blaszkę 40/25 cm, w której zawsze robię tradycyjną karpatkę Delecty, z tym że na podwójnym kremie. Musiałbym zwiększyć składniki, tylko nie wiem czego ile dodać więcej, jestem laikiem w tej dziedzinie, zleży mi żeby ciasto było dość wysokie ... jak można to poproszę o jakieś wskazówki ... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że powinnaś trzymać sie tych składników, które są tutaj w przepisie, ta karpatka jest dość wysoka, i w Twojej blaszce będzie tylko ciut niższa:)
      Pozdrawiam i życzę miłych wypieków!

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj