Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 10 listopada 2015

Rogale z białym makiem-świętomarcińskie

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo mój antytalent do ich zawijania się ujawnił –mimo tego że nie wyglądają perfekcyjnie są przepyszne!




Składniki:

Ciasto drożdżowo-francuskie:
4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suchych drożdży u mnie dr.Oetker
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
Szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła nie margaryny!
15 dag miękkiego masła


Nadzienie z białego maku:
20 dag białego maku do kupienia tutaj
10 dag łuskanych orzechów włoskich
5 łyżek mielonych migdałów
¾ szklanki cukru pudru
1 całe jajko
1 łyżka miodu naturalnego
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Ponadto:
1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta
Lukier do polania
Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Schłodzone dobrze ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, rozsmarować miękkie masło o temp pokojowej, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby.
Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie.
Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Masa z białego maku:
Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy  około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona z wody, następnie mielimy 3 krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów.


Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był to długi prostokąt, pokroić na małe prostokąty, posmarować nadzieniem-to nic że wypływa bokami im więcej tym lepiej i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,  do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! 

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut.

Lekko jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową.

Słodkich wypieków!




9 komentarzy:

  1. Wydawało mi się zawsze, ze te rogale nie mogłyby mi smakowac... ale jak patrzę na te zdjęcia i czytam opis to sama nie wiemmmmmm, zaczynam się łamać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak robiłam je pierwszy raz a ....lepszych nie jadłam, naprawdę!

      Usuń
  2. Pysze Ci wyszły i nie narzekaj, są ładne :)
    Ja też w tym roku dałam mniej masła :) Odchudzone smakują równie smacznie jak te w "normalnej"- bardziej tłustej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga jak dla mnie bomba!
    Ja w tym roku nie piekłam, może za rok znów się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ci wyszły :-) bardzo lubię takie rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, Święty Marcin już dziś, a ja w zanadrzu nie mam ani jednego rogala... Chyba trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj